Φαράγγια & Σπήλαια

Φαράγγια και Σπήλαια

samaria.jpgΈνα μεγάλο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος των Χανίων αποτελείται, λόγω της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας του, από προστατευόμενες περιοχές για κυνήγι, δρυμούς και βιότοπους (λίμνη Αγιάς, λίμνη Κουρνά, νήσοι Γαύδος και Γαυδοπούλα, Ελαφονήσι κ.ά. προστατεύονται από το «Natura 2000»).

spilaia.jpg

Στον εθνικό δρυμό του φαραγγιού της Σαμαριάς ζουν υπό προστασία είδη όπως ο κρητικός αίγαγρος, ο γυπαετός και ενδημικά φυτά που μόνο εκεί ευδοκιμούν. Το μεγαλοπρεπέστερο φαράγγι της Ευρώπης, το φαράγγι της Σαμαριάς, ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού, έχει 16 χλμ. μήκος και 3 έως 300 μ. πλάτος. Το πέρασμα του φαραγγιού, που διαρκεί περίπου 4-5 ώρες, επιτρέπεται από το Μάη έως το Σεπτέμβρη.

 

Για τους περιηγητές, τους ορειβάτες και τους εξερευνητές σπηλαίων υπάρχουν στο νομό Χανίων πολλοί αγαπητοί προορισμοί, όπως το φαράγγι της Αγ. Ειρήνης στο Σέλινο, το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, το φαράγγι της Αράδαινας, του Θερίσου κ.ά. και περισσότερα από 1500 σπήλαια και θαλάσσια σπήλαια. Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι του Αποκόρωνα (Σαμωνάς, Κουρνάς, Μελιδόνι, κ.ά.), του Αγ. Ιωάννη και ο Αρκουδόσπηλιος κοντά στη Μονή Γουβερνέτου.

Τα Χανιά είναι ένας ευλογημένος και προνομιούχος τόπος με ήπιο κλίμα όλο το χρόνο, αμέτρητες ομορφιές και κάθε λογής ενδιαφέροντα.
Εκτός από τα πεντακόσια χωριά των, τις περισσότερες από εκατό υπέροχες πεντακάθαρες παραλίες σε βορρά και νότο, τις εκατό βουνοκορφές και τα 1.500 σπήλαια καθώς και τα αμέτρητα μνημεία, έχουν τα πλέον ασύγκριτα σε αγριάδα και ομορφιά φαράγγια στην Ευρώπη. Στον Νομό Χανίων ευρίσκονται, περισσότερα από εξήντα φαράγγια, μικρά ή μεγάλα, ευκολοδιάβατα ή δυσπρόσιτα, γι' αυτό πολλοί ονομάζουν τα Χανιά "Τόπο των Φαραγγιών".
Τα φαράγγια αυτά, με την άγρια ομορφιά τους και το αμόλυντο περιβάλλον προκαλούν ξεχωριστή συγκίνηση, δέος και θαυμασμό. Η διάβαση ενός από αυτά θα σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες και σίγουρα θα σας δημιουργήσει την επιθυμία, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στα Χανιά,να διασχίσετε ένα ακόμη φαράγγι.
Πέρα όμως από την αγριάδα και ομορφιά προσφέρει και αμέτρητα άλλα ενδιαφέροντα: Θρύλους για δράκους και νεράιδες, για καλά και κακά πνεύματα που έχουν εκεί τα λημέρια τους. Πεντακάθαρες πηγές νερού ή γραφικά βυζαντινά εκκλησάκια σε σημεία όπου στα αρχαία χρόνια υπήρχαν ξακουστά Μαντεία ή Ιερά.
Ιστορίες ηρωϊκές για τους επαναστάτες που από αυτά ξεκινούσαν για να εκδιώξουν από την Κρητική γη τους κατακτητές: Ρωμαίους, Άραβες, Βενετσιάνους, Τούρκους ή Ναζί. Ιστορίες δραματικές, για μάχες και για χιλιάδες γυναικόπαιδα που έβρισκαν καταφύγιο σ' αυτά για να σωθούν από τους επιδρομείς.
Αν είστε παρατηρητικοί, θα δείτε τα ίχνη των ανθρώπων που έζησαν σ' αυτά: Στάνες αιγοπροβάτων, νερόμυλους και υδροπρίονα, καμίνια για ασβέστη ή κάρβουνο και ακόμη τα μετερίζια που έστηναν για να αμυνθούν από τις διάφορες επιδρομές και ένα σωρό άλλα.
Τα φαράγγια αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως σε ανθρακικά πετρώματα δηλ. ασβεστόλιθους μάρμαρα και δολομίτες, ως αποτέλεσμα βαθειάς ρηγμάτωσης του στερεού φλοιού της γης και της διαβρωτικής δράσης των νερών των ποταμών. Σχηματίσθηκαν περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια πριν στο τέλος της Μειόκαινου εποχής του Καινοζωικού αιώνα.
Στη συνέχεια σας παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες συνοπτικά για 17 από αυτά τα φαράγγια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καθένα από τα υπόλοιπα δεν έχει τις δικές του ομορφιές και τα δικά τους κάθε λογής ενδιαφέροντα.
Μπορείτε να επιλέξετε για ποιό φαράγγι έχετε τον χρόνο ή την δυνατότητα να επισκεφθείτε και Σας ευχόμεθα ΚΑΛΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ.

Αρχή

Εξερευνήστε

Τουρισμός

Κρητική Διατροφή

Εκδηλώσεις

Διαμονή

Χρήσιμα